co z tą klimą?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

co z tą klimą?

Postprzez sw sobota, 7 kwietnia 2007, 11:06

przestala dzalac mi klima. no wiec do serwisu I dobijanie czynnika. nic nie dalo. no to sprawdzanie kabelkow - nie dochodzi prad do czujnika cisnienia czynnika. komputer pisze ze zwarcie na kablu. kable sprawdzone, sa ok. trzy kabelki w czujniku ida prosto do komputera. no wiec podmiana komputera. I tu zmiana - jest blad, ale inny. niemniej dalej nie dziala. komputer zatem raczej wykluczony. komputer decyduje o podaniu pradu na czujnik po sprawdzeniu kilku spraw - pozycji wlacznika, obrotow silnika, itp. wniosek - gdzies na wejsciu do komputera moze byc blad.
no I teraz pytanie - jak uwazacie co moze byc przyczyna?

dodatkowa informacja, byc moze nie zwiazana - czasem przy wcisnieciu klaksonu lub zmianie obrotow wentylatora pokretlem gasnie mi silnik - jakby gdzies zwarcie. dzieje sie to losowo, raczej rzadko. druga sprawa - po wlaczeniu nawiewu na 4 bieg I powrocie na nizszy przez pewien czas nie dziala nawiew _wyglada mi to na sprawe mechaniczna w pokretle. trzecia sprawa - lampki podswietlenia pokretel nawiewu czasem swieca, a czasem nie.

Help!
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt sobota, 7 kwietnia 2007, 12:00

A sam czujnik ciśnienia sprawdzałeś?
Zasilanie sterownika klimatyzacji idzie z panelu sterowania nawiewem, wiec pewnie to ta sama usterka. A moze na samym sterowniku jest zwarcie?
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez Lucass sobota, 7 kwietnia 2007, 12:10

Sprawdź masę dochodzącą do panelu sterowania nawiewem i klimą. Takie dziwnie skumulowane usterki to często brak masy.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez sw niedziela, 8 kwietnia 2007, 07:16

Tez stawiam na masę. Czujnik jest sprawny. Tyle, ze klima nie wlacza sie wcale, a pozostale problemy są losowe i raczej rzadkie. Więc tu przyczyny mogą być jednak różne.
sw
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt niedziela, 8 kwietnia 2007, 11:22

Sprawdz ścieżki na panelu. Moze cos sie przepalilo/nadpaliło.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Re: co z tą klimą?

Postprzez woojtas niedziela, 8 kwietnia 2007, 15:22

Sprawdz panel z pokretlami moze tam powstal jakis zimny lut dlatego raz dziala a raz nie.
Druga sprawa to taka ze moze gdzies nie dochodzi masa zasilania.
woojtas
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Bogdan poniedziałek, 9 kwietnia 2007, 21:10

moja klima też nie działa , a na dodatek nie przełącza się klapka recyrkulacji powietrza / obieg wew./zew./ i szukam przyczyny juz trzeci miesiąc , no moze nie cały bo czesto jestem w delegacji i mało wolnego czasu na Kangaroo ale nie odpuszczam i własnie niedawo rozebrałem panel z pokretłami , była tam przepalona scieżka właśnie od recyrkulacji , naprawiłem ale dalej - kiszka nie poddaję sie będe szukał dalej , a rozebrane to wyglada tak :http://img117.imageshack.us/img117/4404/panelnw4.jpg
Bogdan
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Bogdan niedziela, 15 kwietnia 2007, 18:52

ciekaw jestem jak Kolega SW rozwiązał problem z klimą bo moja dalej nie pracuje , zawiozlem samochód do zakładu naprw. gdzie była napisane że klimatyzacją też sie zajmują , owszem sprawdzili -brak czynnika uzupełnili - nie pracuje podpieli na <krótko> sprzegło pracuje - diagnoza elektronika, podmiana sterownika dalej nic, podmiana czujnika dalej nic ,i warsztat <był wymiekł> zapłaciłem za uzupełnienie i mam teraz pełną klime ale nie działającą i nie wiem co teraz z tym począc w Bochni gdzie mieszkam nie ma typowego zakladu zajmujacego się klimą ,sam chociaż elektronika nie jest mi obca tez dałem spokój bo nie moge dojść jak te kabelki w tych wiązkach sobie biegną , kupiłem ksiażkę o Kangoo w jez. niemieckim ale nie ma tam nic o klimie w necie też nic nie znalazłem i dlatego się poddałem . Czy może ktoś Koleżeństwa klubowego z okolic Krakowa ma doświadczenia z zakładami które zajmują się klimą sam. i mógłby podpowiedzieć jakis sprawdzony zakład czy zostaje tylko autoryzowany serwis ?.
Bogdan
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio niedziela, 15 kwietnia 2007, 19:49

Odwiedź mnie :)
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass niedziela, 15 kwietnia 2007, 19:57

O! Spocik? :wink: