HAMULCE i wspomaganie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

HAMULCE i wspomaganie

Postprzez Trzaska piątek, 29 czerwca 2007, 09:21

Witam
Poproszę bardziej doświadczonych posiadaczy kangura o informacje na temat kosztów naprawy wspomagania kierownicy oraz wymiany tarcz i klocków. W ASO stwiedzili że mam skorodowane tarcze, które kwalifikują sie do wymiany (rocznik 2003 50tys km) i to podobno z mojej winy niby za mało nakręciłem km. Podobnie ma się z wspomaganiem i jest to jak mówią normalka. Poprosze o info i pozdrawiam
Trzaska
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez PiNO piątek, 29 czerwca 2007, 09:46

Wg mojej szybkiej kalkulacji wychodzi 12,5Kkm rocznie - mało i dużo zależy jak kto jeździ (i gdzie :) ). Co do tarcz przy takim przebiegu i gdy auto stoi na polu korozja jest normą - jednak nie wiem co oni Ci naopowiadali bo korozja :!: tarcz, która kwalifikuje je do wymiany musiałaby wgryść się w tarcze na jakieś 0,5cm - co jest raczej mało prawdopodobne. Powierzchowna korozja wytrze się sama w trakcie używania hamulca. Istnieje możliwość że Twoje tarcze są już w opłakanym stanie (choć przy 50KkmM'ów to raczej nie powinny być) i korozja na ich powierzchni faktycznie przyczynia się do osłabienia ich wytrzymałości - szczególnie na temperature - co może prowadzić do pęknięcia tarczy. Co do wspomagania to niby co ma się podobnie :?: - też skorodowane ? - coś mi się wydaje że chcą Cię w ASO oskubać :twisted:, jak to w ASO.
A wyiama tarcz i klocków to wydatek jakieś 150 - 300 zł zależnie od jakości pozespołów.
Kangoo Helios 1.2 16V 2007r
PiNO
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez magneto piątek, 29 czerwca 2007, 11:32

Pozdrawiam na wstępie
Pierwszy raz w życiu słyszę żeby mały przebieg auta był powodem korozji tarcz.A co poszło w wspomaganiu.Może olej zardzewiał. Zmień fachmana na takiego co nie ćpa w pracy.

Pozdrawiam
magneto
Żólty 1998
1.4 E7J
poduszki ,e.szyby i gps
już oklejony klubowo
magneto
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez siwy261976 piątek, 29 czerwca 2007, 21:15

mam 8 latka i serwo działa, co innego przekładnia kierownicza ma już luz nieopłaca się tego naprawiac, może wrto regenrowaną włożyc ale to naprawdę skrajnośc :)
pordzewiałe chamulce faktycznie są jak się mało jeździ (bardzo mało) 12,5kkm to nie jest az tak mało (choc swoją drogą to maluszkiem trzaskałaem rocznie więcej ) ale jak to już ktosik wspomniał wystarczy odpalic auto i mocniej przychamowac kilkanaście razy
Jednym słowem jeśli chodzi o tarcze to jakieś pierdoły (chyba że są widoczne gołym okiem punktowe głebokie wrzery - to faktycznie wymiana, ale jeżeli użytkowałeś auto normalnie to nie jest twoja wina o ile tarcze są "oryginalne" nie tzw zamienniki to znaczy że mogły miec wadę materiałową ale to bedzie raczej cięzko udowodnic serwisowi
Jeśli masz zamienniki to może były poprostu słabej jakosci
A o serwo to trzeba więcej info :)
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass piątek, 29 czerwca 2007, 22:28

Zaraz, to dopiero w serwisie powiedzieli Ci, że nie masz wspomagania 8O :?:
A sam nie czujesz :?: :?: 8O
Eeee, jakoś nie wierzę...
Po mojemu klasyka: wyciągnąć od klienta kasę :evil:
Wmówią Ci że masz niesprawne wspomaganie po czym nawet go szmatą nie przetrą ale wpiszą w kosztorys, że pół podzespołów wymienili. A nowe części pójdą na allegro :evil:
No chyba, że czujesz, że coś nie tak z tym wspomaganiem.
Jeżeli masz elektryczną pompę wspomagania to usterka jest prawdopodobna ale musiałbyś to odczuwać przy kręceniu. Temat wałkowany na forum do bólu. Poszukaj
A z tarczami to też jakaś lipa. Pierwszy raz słyszę o skorodowanych tarczach.
Za poprzedniego samochodu (skodzianka) w warsztacie zawsze słyszałem, że mam spalone tarcze. Zmieniłem warsztat :twisted:
A jeszcze jedno. Gdzie w warunkach gwarancji (choć już pewnie masz po) jest zapis o minimalnej liczbie kilometrów :twisted: :?:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez _ONE_ sobota, 30 czerwca 2007, 08:10

Najprostsza i darmowa metoda sprawdzenia... podjedź do innego warsztatu (lub kolejnego) i dowiesz się wszystkiego :idea:
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez dominik niedziela, 1 lipca 2007, 14:24

No, no 8O mnie powiedzieli, że za dużo jeżdżę, wspomaganie elektryczne też do wymiany (było), a wystarczyło rozpiąć kostkę za lewym nadkolem i wyczyścić i OK, do dzisiaj działa :!:
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

HAMULCE i wspomaganie

Postprzez Trzaska poniedziałek, 2 lipca 2007, 19:22

Dzieki za wszystkie podpowiedzi. Przypuszczam że chcą mnie nakręcić na wymianę tarcz i klocków i za niezłą kase 700 zł. To ASO juz przy moim poprzednim Kangurku 1,2 troszkę mnie zdoiło. Co do wspomagania to nie odczuwam jakis strasznych zmian w kręceniu kierownicą natomiast od pewnego czasu słysze jakiś podejrzany dxwięk pod maską w okolicach lewego nadkola, który pojawia się kilkanaście sekund po uruchomieniu silnika i tak sobie brzeczy cały czas. Trochę mnie to wk... ale nie potrafie odnaleść przyczyny. Moze ktoś juz coś takiego miał. Wydaje mi sie że ten dzwięk dobiegs w okolicach tego srebrego ustrojstwa ale uciąc sobie nie dam. pozdrawiam - 1,5 dci 86
Trzaska
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 2 lipca 2007, 19:38

Szwankuje elektryczna pompa wspomagania. Temat wielokrotnie wałkowany i wyjaśniany do ostatniej śrubki. Użyj szukacza, a jak wymiękniesz to poszukamy razem :wink: :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

HAMULCE i wspomaganie

Postprzez Trzaska poniedziałek, 2 lipca 2007, 21:06

Super że już cos wiem bo mechanicy z ASO mówią że jest ok jak możesz mi powiedzieć czy to poważna sprawa to będę wdzięczny
Trzaska
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam