Z serii oryginał: TERMOMETR

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

:-)

Postprzez Brada środa, 30 listopada 2005, 23:46

Okay, Panowie...

Dopiełem swego i mam (prawie - o czym póżniej) termometr w swoim wozie! :-) :-) :-) 8) HA! Jak z poprzednich postów wynika łatwo nie było, ale udało się! Długa droga za mną, ale bez was nie udało by mi się! Żeby nie przedłużać - kilka dni temu kupiłem wreszcie czujnik temperatury na Allero. Jest to czujnik od Laguny. Kosztował mnie 36zł z przesyłką, zaryzykowałem. W ASO powiedziano mi że Renault wszystki termistory produkował takie same, więc nie ma znaczenia od jakiego wozu pochodzi (ONE - powiedzieli mi również, że nowy czyjnik kosztuje u nich 120, czyli TRAGICZNIE nie jest). Z opisu na który trafiłem dzięki Bullitt'owi dowiedziałem się jak to podłączyć, od kilku zaznajomionych mechaników czym podłączyć i tym sposobem podłączyłem. D Z I A Ł A... WOW!! Jestem zachwycony! Niestety połakomiłem się na oryginalną lokalizację czujnika (w lusterku) i mam problem teraz z przepuszczeniem kabli przez drzwi. Nie jest to takie proste jak by się wydawać mogło. Ale nad tym pomęczę się juto. Gdyż cały prawie dzień spędziłem nad tym, jak kabelki z lusterka puścić w drzwi. I tu narazie stanąłem. Jutro się z tym uporam.

Drążąc temet dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy, ale długo by pisać. Powiem tylko rzecz najważniejszą - to specjalnie dla Ciebie Rafał! Otóż w ASO powiedziano mi, że wielu klientów przyjeżdza do nich z taką sprawą jak moja. Wielu ludzi zauważa u siebie te nieaktywne cyferki na wyświetlaczu od temperatury i chce je uaktywnić. Niestety - jak podaje ASO - nie w każdym wyświetlaczu (choć te cyferki są) można uaktywnić pokazywanie temperatury. Jedynym sposobem aby sprawdzić, czy jest to możliwe jest podłącznie termistora (czujnika). Jesłi się pokarze to jest git. Wtedy wystarczy położyć nową wiązkę przewodów (z tym właśnie walczę) - koszt 200PLN, umocować czujnik i po sprawie. Cena z założeniem czujnika w ASO - kosmiczna i nieopłacalna!

Mnie się udało, puki co! Mam kompletny przepis dla wszystkich zainteresowanych na podłącznie tego czujnika do wyświetlacza. Koszt całkowity jaki poniosłem to 36zł - czyli tylko i wyłącznie czujnik.

To chyba tyle, jutro dam znać jak poszło z podłączniem i jak działa. Sprawdzenie czy temperatura pokazywana nie jest zakłamana zajmie mi trochę wiećej, ale też dam znać!

Za pomoc z tym problemem SPECIAL TANX TO: ONE, ZUWIK, BULLITT...
fioletowy 1,9dTi 2002r. Pełna opcja; ABS, 4 x SRS, klima, schowki lotnicze...
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez _ONE_ czwartek, 1 grudnia 2005, 08:21

Gratulacje :D :!: Co do wiązki to pewnie sprawdziłeś jak wygląda możliwość podpięcia się do oryginalnego złącza w drzwiach :?: Bo od strony budy to już nie powinno być żadnego problemu 8)
Obrazek
_ONE_
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt czwartek, 1 grudnia 2005, 09:18

Nawet w wersji z elektrycznymi szybami i lusterkami, w złączce dzwiowej sa wolne miejsca. Można poszukać orginalnych pin'ów na złowie ze starej wiązki, albo rozwiercic kostkę w wolnym miejscu i przepchnąć przewody. U mnie w drzwiach kierowcy weszło ich tam całkiem sporo.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez jon104 czwartek, 1 grudnia 2005, 09:58

No Brada jestem pod wrażeniem Twego samozaparcia i gratuluje sukcesu :)
Pozdrawiam - Janusz
http://www.pozadomem.eu
------------------------
Alize '03 dCi BYŁ!!!
jon104
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio czwartek, 1 grudnia 2005, 18:08

Brawo :!: Brawo :!: Brawo :!: Brawo :!: Brawo :!:
Jak by co, to można podjechać z tuzinem znajomych , :) w celu montażu u profesjonalisty :?:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Brada czwartek, 1 grudnia 2005, 21:12

Dziękuję, dziękuję... :oops:

Ale zanim mnie zasypiecie laurami... powiem tylko, że dziś w końcu puściłem ten kabel przez drzwi i choć nie było łatwo, dałem radę! Gdzieś poniżej zdjęcie z efektu mojej pracy! :-)
Obrazek

NIESTETY :cry: ... jak się okazało (wstępnie) mój termometr przekłamuje o jakieś 5st w dół. :cry: :? :!: ehhhh..... no coż, to było ryzyko, które na siebie przejełem. Jutro jadę do ASO na wymianę rozrządu to się dowiem co jest nie tak. Wstępnie domyślam się, że jadnak kabel ma znaczenie. Ja puściłem jakiś tam... a chyba powinna to być ekranowana linka ocynowana (chyba). Tak czy ianczej jeśli termomet będzie zawsze pokazywał 5st mniej - będę szczęśliwy. Gorzej jesli będzie w róznych temperaturach zachowywał się inaczej. Poszukam jeszcze na Allegro jakichś kabli do termometrów, bo z tego co widzę na pokojowym elektronicznym kabel jest sztywny, więc chyba jest róznica. Jedno jest pewne. Termometr w moim wozie działa mniej (lub bardziej) sprawnie, ale zawsze! Oczywiście, jakby kto chciał - służę pomocą z podłączeniem. Jeszcze tylko ten kabel mi wisi na sumieniu, ale jak rzeczywiście opór przewodnika wpływa na rezystancje, to napewno go wymienię!

Puki co, temat termometru w moim wozie zostaje zawieszony w próżni, puki nie dowiem się czegoś w sprawie kabla. Przyznajcie jednak... dałem radę, co? :-)

Jeszcze raz dzieki wszystkim za pomoc!
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez branio czwartek, 1 grudnia 2005, 21:21

Przyznaję.
Do okangurzenia ,wystąp :!: :lol:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez 4467 niedziela, 2 grudnia 2007, 22:50

ciekawy temat ale nie skończony -wyswietla dobrze czy nie
niebieski kanguś 4x4
4467
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Brada poniedziałek, 3 grudnia 2007, 00:25

Cześć..

Mineło już trochę czasu.... i..... rzeczywiście termometr w moim wozie nie działa jak należy! Ale kilka dni po tym jak go zamontowałem (jakieś rok temu, czy coś) Popytałem kilku mąrdzejszych odemnie i stwierdzili, że użyłem złego przewodu. Powinien być zupełnie inny, użyłem drutu, powinna być linka i najlapiej odizolowana od środowiska np. taśmą do klimatyzacji. Od tego czasu nie miałem ani czasu ani chęci żeby tym sie zając. Ale zbliża się zima (mniej obowiązków w pracy) i pewnie się temu przyjżę!
Obrazek ! SPRZEDANY !
Brada
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez 4467 poniedziałek, 3 grudnia 2007, 08:49

witam.mam wielką prośbe czy mógł byś w punktach opisać kolejność wykonania prac ( kabelki -gdzie je popodłaczyć) oraz gdzie można zakupić wyświetlacz do tem.i czujnik -allegro ,sklep,aso(u mnie widać przy dokładniejszych oględzinach cyferki)-będe bardzo wdzięczny-mam zamiar iść w twoje ślady ale muszę mieć to wypisane po koleji bo inaczej coś napewno s(z).......e
niebieski kanguś 4x4
4467
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam