kangoo 1.4 gaz - czasem przerywa w czasie jazdy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

kangoo 1.4 gaz - czasem przerywa w czasie jazdy

Postprzez NewBorn czwartek, 20 marca 2008, 21:24

:shock: Witam serdecznie wszystkich Kangoorowiczów.
Od kilku tygodni jestem posiadaczem kangura 1.4 gaz sekwencja 1999.
Po zakupie zrobiłem serwis gazu oraz wymianę świec i kabli. Pali i śmiga first class. Ale to było by zbyt piękne: kilka razy zdażyło się że kangoo jadąć na gazie sam przelącza sę na benzyne (gaśnie na sekundę) i po chwili wraca na gaz i jest ok - pełna bytla. Myślałem że to jakość gazu ale tankowałem na shelu, statoil i objawy te same, mało tego gdy pojawiły się te objawy po raz kolejny to przełączyłem na benzynę i też 2 razy szarpnęło, a później mija i cisz kilka dni. Nie ma regóły czy zimny czy ciepły na dziurach i na gładnkiej nawierzchni. Byłem u kumpla sprawdzić błędy na kompie ale nic nie pokazuje, myślę że to może jakaś sprawa elektryczna. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny zawsze miałem ropniaki
Proszę o pomoc, może ktoś zna te Torbacze lepiej... a może to norma
NewBorn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: kangoo 1.4 gaz - czasem przerywa w czasie jazdy

Postprzez branio czwartek, 20 marca 2008, 21:31

Witaj :)
Podjedź jeszcze raz do gazmena
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez NewBorn czwartek, 20 marca 2008, 21:42

Tez tak muślałem, ale jak już pisałem powyżej gdy po ty incydencie przełączam i jadę tylko na benzynie też się raz zdazyło.
Wyczytałem w innych postach że to może szwankować czujnik temperatury, bo gdy przygasa na chwilkę to zapala się STOP i czujnik TEMP, ale przecież gdy przygaśnie silnik to nic innego się nie zaświeci bo ciśnienie oleju jest, a alternator nadal pracuje... nadmieniam to trwa naprawdę momencik
Pozdrawiam
NewBorn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass piątek, 21 marca 2008, 09:08

Stawiałbym na usterkę elektryczną. Jeżeli przygasa również na benzynie to raczej nie jest to bezpośrednio związane z gazem. Posprawdzaj wszelkie bezpieczniki i przekaźniki (głównie te pod maską). Tzn podociskaj albo po kolei powyjmuj i ponownie włóż. Sprawdź wyłącznik wstrząsowy, podokręcaj masy. Dla spokoju sumienia sprawdź bezpieczniki instalacji gazowej i ich mocowania oraz połączenia na stykach zaworów.
Po tym wszystkim spluń przez lewe ramię i... jeździj ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez NewBorn poniedziałek, 24 marca 2008, 19:17

Dzięki za radę... wyczyściłem i posprawdzałem , znalazłem jakiś przekaźnik 25A pod maską był ukruszony( ukruszona stópka) może to on. Jutro kupię nowy to się zobaczy. Bez niego silnik odpala ale za jakiś czas słuchać jakieś cyknięcie i gaśnie. Zanika też napięcie na układzie zasilającym. Czy może być to wina czujnika temperatury, a może on coś odcina?? Przypominam na komuterze nic nie pokazało!!!??? Jutro muszę podjechać do znajomego elektryka bo już jeździć się nie da..a był już trochę spokoju. Kangoo trochę kuleje
NewBorn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez NewBorn niedziela, 20 kwietnia 2008, 15:53

No i wyszło szydło z worka!!!!!!
Uszkodzona wiązka kalbi, te co idą od aka do silnika... były przełamane kilka z wiązki
Znajomy elektryk przy pierwszych objawach już to diagnozował... podobno to popularna wada w kangoo i berlingo
:lol:
NewBorn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam