Nie odpala 1.2 16V

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Nie odpala 1.2 16V

Postprzez andami niedziela, 25 maja 2008, 19:58

Witam. Przydarzyła mi się dzisiaj bardzo nieprzyjemna historia z moim skoczkiem. Po powrocie z weekendu, nie mogę więcej odpalić kangurka. Po przekręceniu stacyjki słychać pompę paliwa, a następnie jak zwykle przekręciłem stacyjkę w pozycję rozruchową, a tu nic, cisza. Dodam, że ostatnie 60 km wracałem z zapaloną pomarańczową kontrolką , tą od katalizatora. Jednak nie zauważyłem jakichkolwiek objawów, a że kontrolki ostrzegawcze często zaświecają się same z siebie bez powodu, zwłaszcza przy zwiększonej wilgotności powietrza, nie przejąłem sie tym faktem zbyt mocno. Teraz zastanawiam się, czy ma to związek z brakiem możliwości uruchomienia kangurka, czy przyczyna jest zupełnie inna. Dodam tylko, że z samym rozrusznikiem nigdy nie miałem kłopotów, nie zauważyłem też żadnym innych niepokojących objawów w ostatnim czasie. Czy ewentualnie jakaś inna awaria lub tylko jej odczyt mógł spowodować brak możliwości uruchomienia pojazdu, czyli coś w rodzaju trybu awaryjnego bez możliwości uruchomienia silnika w ogóle? Może ktoś miał podobny przypadek, będę wdzięczny za wszelkie porady. I jeszcze jedno na zakończenie, mieszkam w Łodzi i nie bardzo wiem, gdzie mógłbym udać się z tą usterką poza ASO, może jakiś warsztacik z polecenia.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
Damian
Damian z Łodzi
Silver Oasis 1.2 16V
andami
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Nie odpala 1.2 16V

Postprzez branio niedziela, 25 maja 2008, 20:03

Immobilizer gaśnie?
Popraw styk na elektromagnesie rozrusznika.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez andami niedziela, 25 maja 2008, 20:09

branio napisał(a):Immobilizer gaśnie?
Popraw styk na elektromagnesie rozrusznika.

Dzięki, zauważyłem, że kilka postów wcześniej ktoś miał chyba podobny problem. Nie wiem, czy ta dioda gaśnie, ale sprawdzę jutro. Możesz mi jeszcze tylko wskazać, gdzie znajduje się ten styk, można go sięgnąć "od góry", czy potrzeba jakoś od spodu?
Damian z Łodzi
Silver Oasis 1.2 16V
andami
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez branio niedziela, 25 maja 2008, 20:16

Obrazek
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez andami niedziela, 25 maja 2008, 20:25

Bardzo dziękuję i przepraszam za fatygę. Muszę przyznać, że na tym forum jest mnóstwo rzeczowych i bezinteresownych osób potrafiących konkretnie pomóc lub poradzić. Żona ma Matiza i forum użytkowników tego wynalazku zdominowane jest niestety przez "małolatów" mających zawsze jakieś głupoty do powiedzenia, i prawie nigdy nie otrzymuje się żadnej pomocy, czy choćby słów otuchy.
Szacunek i wielkie dzięki, jutro zmierzę się na spokojnie z tym problemem.
Damian z Łodzi
Silver Oasis 1.2 16V
andami
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez andami poniedziałek, 26 maja 2008, 16:54

Chciałem jeszcze raz podziękować za uzyskaną pomoc, wskazówka z przeczyszczeniem styku przy rozruszniku była trafiona w 100%. Kangurek odpalił za pierwszym razem jak nowy, zgasła również ta żółta kontrolka od katalizatora - widać to miało chyba jakiś związek, albo ta kontrolka ostrzegawcza ma też i inne funkcje. W każdym bądź razie od jutra mogę znów śmigać kangurkiem, dzisiaj poleciałem żony Matizem, nie jest najgorszy, ale brakowało mi w nim przestrzeni.
Damian z Łodzi
Silver Oasis 1.2 16V
andami
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam