Dziwny przypadek z deską rozdzielczą

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Dziwny przypadek z deską rozdzielczą

Postprzez antonio sobota, 29 marca 2008, 23:25

Mam pytanie ....... czy może zdarzyło Wam się że na sekundę po uruchomieniu silnika nagle wszystkie kontrolki w sestawie wskaźników się na moment zaświecą........ i wyzeruje się godzina w zegarze?? Auto jeździ i zapala bez problemów. Czy jest to zwiastun jakiejś złej nowiny ??
Silnik 1.5dCi
antonio
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Dziwny przypadek z deską rozdzielczą

Postprzez rafalm1978 poniedziałek, 31 marca 2008, 16:49

Musisz sprawdzić kostki na liczniku ,prawdopodobnie dzieś coś nie styka
niebieski 1.2 8V RTE 2000r 282kkm LPG SEKWENCJA STAG300 -był
czerwony 2008 1,2 16V LPG - jest , a do pomocy SANDERO 2013 oraz LODGY 2017
rafalm1978
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez armata poniedziałek, 31 marca 2008, 19:39

Przyczyną może być też słaby akumulator.
1.5 dci HELIOS, zielony, z tyłu drzwi 2005
1,5 dci Helios, beżowy, z tyłu drzwi 2010
armata
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez FRANIUP środa, 8 października 2008, 19:24

Ja mam jeszcze dziwniej!

U mnie po uruchomieniu stacyjki tablica i wskaźniki są martwe dopiero po chwili się zapalają lub jak odłączę kabelek od poziomu paliwa to się uruchamia. Ciekawostka - dzieje się to jesienią i przez całą zimę a latem jest ok. Oczywiście zegar wyzerowany i dystans. ASO nie wie, o co chodzi na kompie nic nie pokazuje. Więc wstawiłem mały przełącznik i podczas przekręcania stacyjki naciskam przerywając obwód od kontrolki paliwa i po odpaleniu deski zwalniam go. Wszystkie połączenia kostki kabelki niby ok.
FRANIUP
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass środa, 8 października 2008, 21:25

FRANIUP napisał(a):ASO nie wie, o co chodzi na kompie nic nie pokazuje.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Normalnie to mnie rozwaliło... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jak ktoś ładnie powiedział - dobry mechanik patrzy w silnik, zły - w komputer.
A ile sobie policzyli za tę "dyjagnozę"? :evil:
Możesz jeszcze pro forma sprawdzić bezpiecznik zasilania deski, gniazdo tego bezpiecznika i przewody. Gdzieś musisz mieć albo przebicie albo przerwanie obwodu zasilania deski. Może być na przewodach ale może być i "zimny lut" na płytce zegarów.
Praca z miernikiem ;)

EDIT:
Po lekturze twoich wcześniejszych postów to myślę sobie, że tym alarmem mu tak pomogłeś ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez FRANIUP niedziela, 12 października 2008, 06:49

Temat jest bardziej ciekawy niż by się wydawało!

Miałem oryginalnie zwalony komputerek, który jest po lewej stronie konsoli (centralny, wycieraczki i inne) objawy nie działał przycisk otwierania i zamykania drzwi centralnego (konsola) oczywiście temat wałkowany z ASO wiele razy przy każdej wizycie i zawsze byłem zbywany. Skończyła się gwarancja i umyli ręce od tego problemu. Napisałem pismo do centrali - opisałem, co jest grane podałem, kiedy były naprawy serwisowe i zadziałało. Podano mi kontakt do kierownika ASO i że on już wszystko wie. Nawiasem ten moduł kosztował wtedy jakieś 800 zł w ASO, więc nie uśmiechało mi się go kupować. Moduł wymieniono i wszystko działało - do czasu pierwszych jesiennych chłodów. No i najciekawsze - jak reklamowałem tą usterkę to okazało się, że oprogramowanie było wgrane jakoś niedbale i z jakimiś błędami. Elektryk w ASO powiedział, że tylko kluczyki były wgrane i nic więcej (a do programu wpisuje się nawet nr nadwozia a jego tam nie było) wydaje mi się, że dostałem jakiś bubel w nagrodę! Alarm jest OK a kontrolki, które się zapalały od poduszki to był właśnie problem oprogramowania. Po poprawieniu tego w ASO wszystko OK poza jesienno - zimową niedyspozycją konsoli.

Tak się zastanawiając teraz i czytając poprzednie posty jest to możliwe, że konsola ma niskie napięcie bo akumulator mam cienki i muszę zimą doładowywać.
Wszystkie połączenia sprawdzałem rozebrałem licznik ten komputerek poprawiłem lutownicą miejsca, które wydawały mi się dziwne. Wydaje mi się, że tu nie tkwi problem.

Pozdrawiam serdecznie
FRANIUP
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass niedziela, 12 października 2008, 16:20

Jeżeli problem pojawia się jesienią i zimą to szukałbym przyczyn w czymś co jest podatne na temperaturę (czy raczej jej skoki) i dużą wilgotność. Pierwsze nasuwają się jakieś styki... ale... :?:
Może Ci w ramach rewanżu wgrali jakiegoś wirusa (nie mylić z virusem :mrgreen: )
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Powrót do Pytam