Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Mam zamiar nabyć Kangura więc pytam....

Postprzez Kangloot środa, 9 września 2009, 09:23

No to byłem i powiem tak... a szkoda gadać.

Zdjęcia robione jakiś czas temu. Przód poobijany niemiłosiernie i klepany chyba na kamieniu.
Stan techniczny bagno.
Dokumentacja auta, gazu, etc... - bagno.

Generalnie okazuje się, że auto od listopada 2008 prawie nie jeździło i cały czas (już prawie rok) szuka nowego właściciela.
TRAGEDIA!!!

Ale niech żywi nie tracą nadziei.
Poszukuje więc kogoś z okolic Olkusza, kto byłby miły i zrobił mi dobrze :oops: i zerknął na auto stojące właśnie w Olkuszu.
No śliczne ciasteczko, ale mam trochę daleko żeby tylko się przejechać zabierając po drodze mechanika.
Jest może taki ktoś tu?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
//\\ Granatowy Osiołek 1.4 8v 1998 - najczęściej między 370 a 440 słupkiem 7/S7
\\// - I inwestycja - wymiana serca na Cliokowe, bo remont był ekonomicznie nieuzasadniony ;)

ex. R19 1.7 8v with muchozol
Kangloot
alias "niewypał" :P

Postprzez MaciekR4 środa, 9 września 2009, 19:48

Wojtek...jak się Nikt nie znajdzie, to odezwij się do Slavko z PIKUR'a - on jest z Olkusza ;)
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Kangloot piątek, 11 września 2009, 12:23

a ja jednak będę marudził aż znajdę cudownego kangurka (może gdzieś kiedyś).

Dla lepszego Waszego zrozumienia opiszę swoją sytuację i poproszę o opinie, porady, sugestie czy inne znaki dymne.

Auto MUSI być w miarę komfortowe (Renault), bo pokonuję miesięcznie ok. 4,5 tys km. (rocznie 50 tys.).
Auto MUSI być pakowne (gabarytowe, ale naprawdę lekkie towary, prawie jak nadmuchane balony ;) - ładowność wykorzystywana ok. 1 raz w tygodniu.
Auto MUSI mieć możliwość zabrania min. 4 osób ale generalnie jeżdżę sam lub we dwoje (też na razie ;) ).
Auto MUSI być ekonomiczne (przy tych przebiegach korzystnie wychodzi tylko muchozol).

Auto NIE MUSI być demonem prędkości. Wystarczy, ze rozbuja się do 100-110 i tak sobie będzie równo jechało.
Auto NIE MUSI być zapasowym bolidem Kubicy. Ze względu na chudy portfel staram się jeździć ekonomicznie ;) (emeryt - ok. 2500-2700 obr./min. max 3000).
NIE MAM ambicji jako pierwszy startowania od świateł do świateł, NIE MAM ambicji ciągłej jazdy lewym pasem.

Kilometry swoje pokonuję praktycznie wyłącznie na trasie. Codziennie 87 km do pracy i tyleż z powrotem. W tym 7-8 ostatnich (lub z powrotem pierwszych) kilometrów pokonuję w mniejszych, większych korkach podwarszawskich (Janki-Raszyn-Okęcie). Jazdy typowo miejskiej więc prawie nie mam.

I tak to wygląda. Zastanawiałem się więc nad silnikiem. Początkowo idealnym wyborem był 1.4 75KM (prosta konstrukcja, dobra współpraca z LPG). Jest tylko okrutny problem ze znalezieniem czegoś godnego uwagi. Już nawet zacząłem przekraczać swój budżet (dociągnąłem do 12 tys.), ale nie ma na czym oka zawiesić.
Teraz pytanie. Czy użytkując auto tak jak napisałem powyżej warto rozglądać się za wersja 1.2? Wiem, że będzie to raczej wersja samobieżnej taczki ;) Pytanie tylko, czy przy gabarycie Kangoo w stosunku do mocy (ograniczanej jeszcze przez LPG) nie zarżnę silnika w 2 tygodnie. Generalnie jest tak, że auto jedzie 1 h i 15 min., stoi cały dzień pod firmą, wraca 1 h i 15 min po czym stoi pod domem. Bardzo rzadko zmienia "rozkład" zajęć. W weekend dojeżdża jeszcze do marketu i z powrotem ;)

A! Istotne!
Powiecie coś na temat spalania LPG w jednym i drugim silniku?
Bardzo Was proszę o inwencję twórczą, bo mnie już ręce opadają i tracę wiarę w sens. Bu.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
\\// - I inwestycja - wymiana serca na Cliokowe, bo remont był ekonomicznie nieuzasadniony ;)

Kangloot

Postprzez Lucass piątek, 11 września 2009, 12:36

viewtopic.php?f=77&t=6301
Tu masz spalanie.
Przy takich założeniach spokojnie 1,2 wystarczy. Chociaż na pewno lepsza byłaby wersja 16V. Ma tyle samo kucyków co 1,4 8V, a to już daje jako takie poczucie bezpieczeństwa przy wyprzedzaniu.
Jeżeli tylko będziesz dbał o luz zaworów, wymianę świec i przewodów WN - nie powinno być problemów. :)
No i cóż - trzeba szukać.
...i szukać

...i szukać ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez MK piątek, 11 września 2009, 13:34

...i szukać...
1,2 16v mają skłonności do trudnej współpracy z gazem, w zależności od marki instalacji, ale nie wszystkie.
Ja bym obstawiał kolejność szukania:
1. 1,4 8v
2. 1,6 8v
3. 1,2 8v
4. 1,2 16v
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Marek_Bielsko piątek, 11 września 2009, 15:28

MK napisał(a):...i szukać...

3. 1,2 8v

Pozwolę sobie odpowiedzieć na temat tego silnika, a właściwie kangura z tym silnikiem, ze względu na krótkie (póki co), ale używanie.

Na mieście silnik wystarczający jadąc samemu lub w 2 osoby, ruszanie ze świateł nie sprawia problemu, nie jest się zawalidrogą.

Na trasie można rozpędzić się bez większego problemu do 100-110km/h, dalej auto się rozpęęęędzaaaaaa...
Wyczynem jest wyprzedzenie ciężarówki jadącej 100km/h, w szczególnośći pod górkę.

SIlnik bardzo fajny dla 1 osoby na miasto. Czym więcej osób i ładunku oraz czym większa prędkość ty jedzie się gorzej...
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez Masaccio piątek, 11 września 2009, 17:46

Ja śmigam 1.4, wcześniej jeździłem 1.2 8V. Oczywiście wolę 1.4, ale 1.2 na pusto wcale tak źle nie jeździ.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass piątek, 11 września 2009, 18:59

MK napisał(a):2. 1,6 8v

Będzie truuuudno... :mrgreen:
Nie mówię, że niemożliwe bo różne "wynalazki" wkładali ale będzie trudno. ;)
O wiele łatwiej (choć też niełatwo 8-) ) 1,6 16V :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Szumak piątek, 11 września 2009, 19:27

WojtasR19jeszcze napisał(a):Teraz pytanie. Czy użytkując auto tak jak napisałem powyżej warto rozglądać się za wersja 1.2? Wiem, że będzie to raczej wersja samobieżnej taczki ;)

:evil: A sklepać Ci maskę? ;) :lol:
Przy postawionych przez Ciebie warunkach moja kangurzyca spala około 6,5l etyliny 95 lub 8,3l LPG.
1,2 16V pozwala rozpędzić się do licznikowego 140kmph (choć pewnie dało by się więcej ale po co?) jednak najlepiej nie przekraczać 120. Do 100 kmph silnik jest ekonomiczny i pali jak wyżej.
Przy tym silniku lepiej nie brać się za wyprzedzanie jeśli nie ma się pustej drogi długości lotniska, niemniej jednak kupując kolejny raz kangura rozważał bym poważnie 1,2 16V.
Jeżdżę głównie na trasie Gdynia-Malbork (~98km) oraz po mieście w stosunku 2/1 tak więc profil mam podobny do Twoich założeń.

Szczegóły spalania zobaczysz po kliknięciu w moją stopkę - LPG nie jest bardzo miarodajne na razie bo ciągle jeszcze borykam się z usterkami mającymi wpływ na wysokość spalania. Dwa ostatnie tankowania to test spalania przy jeździe maksymalnie dynamicznej (2009-09-04) - jak dla mnie oraz maksymalnie ekonomicznej (2009-09-10) - spodziewałem się spalania poniżej 8l, być może jeszcze coś uda mi się wypracować, muszę podpiąć komputer.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez Kangloot czwartek, 17 września 2009, 15:26

Szumak napisał(a): :evil: A sklepać Ci maskę? ;) :lol:

Jak tylko zakupię ;)
A tak całkiem serio, to juz nie wiem w jaki sposób szukać.
Wici rozpuszczone. Serwery juz sie przegrzały... NAwet na giełdy jeżdżę i nic. A już na Mazowszu to posucha.

Kangloot

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam